Hur tänkte jag nu?

Kommer ni ihåg den där påsen potatis som jag köpte i mars? Sättpotatis av sort Timo, som skulle förgroddas och sättas i hinkar för att prydligt skördas vid midsommar.

Men redan när jag la upp alla potatisarna i äggkartonger för att förgrodda började jag se bristerna i min plan. En efter en la jag upp alla potatisar tills det låg 32 stycken i äggkartongerna.

Jag har fyra potatishinkar. Såna där svarta murbrukshinkar som jag gjort hål i botten på. Visserligen stora men varje hink rymmer bara 3 sättpotatisar. Fyra hinkar med plats för 3 potatisar i varje ger vid snabb huvudräkning möjligheten att plantera 12 potatisar.

Jag hade alltså 32. Det är rätt många fler än 12.

Inte ens med den bästa vilja skulle jag kunna lösa skörden med mina fyra hinkar.

Vad göra?

Jag hade ju kunnat acceptera krasst faktum, att jag helt enkelt hade för många potatisar, och lösa det genom att lägga de 20 för många potatisarna i komposten och nöja mig med att plantera mina 12 planerade. Men det bar ju emot. Det var ju fin matpotatis. Inte kunde jag slänga den.

Istället blev det en tur till det lokala byggvaruhuset för inhandlande av två stora pallkragar. De borde svälja alla potatisar, tänkte jag, och så la jag ner hela hinkgrejen. Och när jag ändå var där blev det ytterligare två pallkragar, till sättlökarna också, för även där hade jag nog varit lite väl optimistisk med platsberäkningen.

Jord behöver man också. Eftersom varje pallkrage av modellen 80×120 cm sväljer fyra jordsäckar skulle jag nu behöva 16 säckar till mina fyra pallkragar, dvs i runda slängar 800 liter jord. Det är många säckar. Lösningen blev istället att beställa hem jord i storsäck, 1 000 liter. Billigare och mindre plastsopor.

Pallkragarna ställdes upp på husets baksida, jorden levererades, jag kärrade upp den och fyllde upp alla kragarna. Strax efter påsk var det så dags att sätta ut potatisen.

Alla mina 32 potatisar hade grott fint – och fick plats i pallkragen. Halleluja. Vattning och fiberduk på och sen håller jag tummarna för någorlunda frostfritt och tidig skörd.

Men låt oss nu stanna upp ett tag och ställer oss några frågor, som Tage Danielsson säger i programmet ”Karl Bertil Jonssons julafton”. Eller snarare göra några konstateranden.

Potatispåsen kostade 59 kronor. Pallkragarna till potatisen, två till antalet, gick lös på totalt 200 kronor. Kostnaden för jorden, 400 liter, blev ungefär 600 kr (utan frakt för hemleverans inräknad).

Jag har alltså lagt ut 800 kronor för att sätta potatis för 59 kronor.

Eller som maken sa: ”Är det inte billigare att typ köpa potatis till midsommar?”

Det är det säkert. Men det är ju inte det som är grejen. Grejen är ju att odla själv. Men jag ska erkänna att projektet svällde till större dimensioner än det var tänkt från början. Hinkpotatisarna hade bara kostat ungefär 150 kronor, i jordkostnad, som en jämförelse.

Men å andra sidan har jag nu finfina pallkragar med finfin jord där jag kan sätta andra saker andra år. Avskrivning av kostnader, kan man ju kalla det.

Ja jösses.

Annons
Detta inlägg publicerades i Växter och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Hur tänkte jag nu?

 1. melkerlarsson skriver:

  Det är nog ganska sällan man odlar för att det blir billigare, det är något annat som lockar.

  Gillad av 1 person

 2. Gun Malmqvist skriver:

  Herregud vad du skriver bra!! Ni får äta potatis med andakt!🤣🤗🤗

  Skickat från min iPad

  Gillad av 1 person

 3. Ojojoj men har du redan satt ut potatisarna då gäller det att täcka ordentligt när de tittar upp ur jorden. Potatisblasten är känslig för frost. Lägg fiberduk över och stora kartonger över det om nätterna i alla fall.

  Gillad av 1 person

 4. Anna skriver:

  Ha haha… 😂 ja visst är det kul att odla? Ursprungliga tanken har ju en benägenhet att växa, men p andra sidan har du ju avskrivning på kostnaden över några år. 💸

  Gillad av 1 person

 5. Anki skriver:

  Haha … du är rolig du – och skriver som alltid underhållande och med glimten i ögat!
  Nu har du som sagt pallkragar och är bättre förberedd inför kommande år! Bra jobbat!

  Gillad av 1 person

 6. Eva skriver:

  Ett inlägg med hög humornivå. Har haft högläsning här hemma. Som vi skrattade och i mångt och mycket kände igen oss. Du skriver fantastiskt bra Gunilla.

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Haha, så roligt att höra Eva! 😀 Ja vi hobbyodlare känner väl igen oss i liknande situationer allihop. Kul att bidra till lite skratt i dagens eländiga snöoväder….
   Tack för fin feedback! 🙂

   Gillad av 1 person

 7. Meggie skriver:

  Haha, om det ska smaka måste det få kosta, som tanterna på Öfvre Östermalm brukar säga. Underbart skrivet och jag håller tummarna för att du blir rikligt belönad fram emot midsommar. Har du några potatisar över kan du väl bara trycka ner dem i någon rabatt där på landet. 🙂

  Gillad av 1 person

 8. Gunilla skriver:

  Tack Maggie, för fin feedback och tummar. Jag lär behöva alla tummar jag kan få. 🙂
  Nästan så jag undrar om det inte skulle gå bättre uppe på landet i den bördiga Ockelbojorden, trots brist på daglig tillsyn….

  Gilla

 9. Pingback: Garagepotatis | Amatörbiologen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.