Nya grannar

I Valborgshelgen var det dags att åka upp och öppna upp fritidshuset för säsongen. Vid det här laget hoppades vi att nästan all snö skulle ha smält och att det skulle vara minusgrader enbart på nätterna åtminstone. Det vill säga, inte så varmt som man skulle kunna önska men ändå hanterbart. Med varma kläder i alla fall.

Naturligtvis hade inte all snö smält. Och naturligtvis låg den största kvarvarande högen precis framför dasset.

Men det var i alla fall inte minusgrader.

Med snöskottning avklarad var det dags för översikt.

Inför varje ny säsong är det spännande att se vad som väntar en. Vilka träd skulle ha blåst omkull? Skulle någon byggnad vara skadad? Hade veden klarat sig över vintern? Stod ladan kvar eller hade den till slut gett tappt och rasat ihop?

I år var vi förskonade från större olyckor. Inga välta träd, inga trasiga byggnader. Tack och lov. Temat för i år blev istället ”nya grannar”.

Med nya grannar menar jag förstås inte mänskliga tvåbeningar. Jag menar de djur som bestämt sig för att vår tomt och/eller våra hus var en lämplig bostad.

Vi kan börja med grävlingen, som även i år tänkt sig flytta in under grunden. Där fick den tji. Stenar och markduk spolierade planerna om gratisboende.

Men lätt gav den sig inte. Den kämpade hårt. Nu har vi en trasig markduk. Och måste leta fler stenar.

Här har någon grävt sig ner. Vi vet inte vem. Kanske en humla. Oturligt nog mitt i gångstigen från altanen. Nu har vi ramat in hålet med stenar för att inte råka göra någon hemlös.

Här bredvid vinbärsbuskarna är det någon annan som bor. Gissningsvis möss. Men det KAN ju vara humlor. Därför låter vi boet vara.

De här märkliga pellets-högarna som förde tankarna till hönsgödsel prydde en stor del av tillfartsvägen. Det var högar överallt. Efter lite googlande kom maken fram till att det var orrbajs. Orrar vid vår stuga! Hoppas de kommer tillbaka. Tänk att få se orrspel från fönstret!

Inomhus fanns förstås de flesta spåren av grannarna. Inte en chans att en otät stuga klarar sig från möss. När vi kom upp i oktober förra året för att stänga hade mössen härjat friskt och ätit upp det mesta inomhus. Men den här gången var de tydligen mätta på foppatofflor och gummihandtag för förödelsen var ganska lindrig. Mest var det bajs att städa bort.

Värre var att de tuggat i sig en del av min madrass inne i kammaren. Men det var inget som inte gick att fixa med lite silvertejp.

Sammanfattningsvis: en hel del nya grannar, vissa välkomna, andra mindre välkomna.

Och alla lär bli kvar, för ingen av dem kommer ändå att bry sig ett dugg om vad vi tycker om saken.

Annons
Detta inlägg publicerades i Okategoriserade och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Nya grannar

 1. Eva skriver:

  Orrarna var ju himla intressant. Skönt att ni inte hittade någon björnspillning i alla fall. Så härligt det ser ut med er stuga. Jag tror ni kommer att få mycket trevligt med den. Jobbigt men kul!

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Vi var beredda på spår efter både björn och varg – men icke. Lite skönt. 🙂
   Tack Eva, ja så småningom blir det trevligt, just nu är det mest mycket jobb med stugan tycker jag…. 🙂 Gamla torp kräver sin tid.

   Gillad av 1 person

 2. Anna skriver:

  Kul med Sällskap… 🤪 hål nr 2 ser mer ut dom sorkhål. 🐀Vi har ett gäng såna också. Hoppas ni fångar nån orre med kameran med de kan va rätt ilskna av sig. 🦃
  Kram

  Gillad av 1 person

 3. Gunilla skriver:

  Sorkhål, tack för tipset! Ska hålla utkik. Efter orrar också. 🙂

  Gilla

 4. Meggie skriver:

  Härligt att ni nu kunnat öppna upp för säsongen och utan att alla orostankar besannats i någon högre grad. Jag tror som Anna att det andra hålet är ett sorkhål. Vissa år tycks vara typiska sorkår och då har vi massor av dem i gräsmattan när vi kommer upp på våren. Och inte nog med det, då brukar de också ha käkat upp allt vad lökar heter och så får man börja om från början igen. 😦
  Vi hoppas kunna öppna upp i mitten av maj, men jag har velat vänta tills isen gått, vilken den har gjort nu. Eftersom vi också hade en musinvasion av stora mått i vintras kommer det att åtgå många hinkar vatten när stugan ska skuras och allt diskas på nytt. 🙂

  Gillad av 1 person

 5. Gunilla skriver:

  Det lutar åt sorkar som nya grannar, alltså. 🙂 Tur att jag inte har så många lökar i jorden då, mest bara scilla som förrförra ägarna planterade och som tycks få vara ifred.
  Härligt, då är det snart dags för er också att få öppna upp! Avundas dig inte storstädningen. Om det är någon tröst lär jag få städa köket ännu en gång – det är fortfarande minusgrader på nätterna så jag har inga illusioner om att stugan fått vara ifred för mössen sedan sist…. 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.