Varför du inte ska rensa bort alla dina maskrosor

Med maj och med värmen kom maskrosorna. Det är nog inte bara hemma hos mig som de gula blommorna nu pryder större delen av gräsmattan.

Jag fattar att frestelsen är stor att rensa bort dem. De sprider sig ohämmat och mången villaägare eftersträvar sin fina, släta, gröna gräsmatta utan ogräs.

Men gör inte det. Rensa inte bort dem. Inte allihop i alla fall. De är störtviktiga som mat för de insekter som just vaknat. Just nu finns inte mycket som blommar. Tillgången på mat är skral. Maskrosorna är fulla av pollen och nektar och därför livsviktiga.

Fall inte i fällan att tänka att ”det är gott om dem överallt så det gör inget om jag rensar bort alla mina”. Det är klart att det är gott om dem. Men det är också gott om insekter. Maten ska räcka till alla. Varje blomma räknas.

Jag gillar inte heller alla maskrosorna i min gräsmatta. Det kliar i mina fingrar också att rensa bort dem. Men när man ser en vacker fjäril som systematiskt äter sig igenom hela beståndet, tätt följd av humlor och vildbin, så får man lägga sina kliande fingrar på ryggen. Jag kan ju inte rensa bort maten. Och låter jag dem stå får jag äpplen och hallon så småningom, för då har pollinerarna överlevt, tack vare maskrosorna, och pollinerar som tack mina buskar och träd.

Påfågelöga i maskros

Tänker att det får bli en kompromiss. De får äta, så länge blommorna blommar. Men så snart de slår ihop sig och börjar bli vita i toppen, maskrosorna, så är jag där med sekatören och klipper bort dem. Vips är spridningen begränsad. Alla nöjda.

Annons
Detta inlägg publicerades i Fjärilar, Humlor, Insekter, Växter och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Varför du inte ska rensa bort alla dina maskrosor

 1. Så bra skrivet 😊👍💖🌼
  Får jag dela ditt inlägg?

  Gillad av 2 personer

 2. Pingback: Varför du inte ska rensa bort alla dina maskrosor – Min kreativitet

 3. Roffe skriver:

  Ett mycket bra råd, nu gäller det att vi alla hjälper till.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.