Det blev inga påskliljor

Är det bara hos oss eller är det ohemult många sniglar i år?

Visst brukar man få pilla bort ett gäng från sina smultronplantor eller annat man är rädd om. Eller se en och annan kräla runt i gräset. Men i år är det nästan invasion. De är ju ÖVERALLT.

Gänget som tuggar i sig de hopfällda maskrosorna får gärna fortsätta med det. Då slipper jag få ännu fler eftersom fröerna inte sprids. Men de som kravlar ner längs väggen i regntunnan, tappar taget, faller ner och drunknar i mitt bevattningsvatten får gärna välja en annan vattensamling för sina ofrivilliga självmord. Och de som gör hålkort av mina rödklintsblad är jag inte heller särskilt förtjust i, även om rödklintarna är rätt tåliga.

Men när de ger sig på mina påskliljor blir jag sur.

Förra året fick jag två överblommade krukor påskliljor av en snäll granne. Dem grävde jag ner i slänten bredvid björken. Tänkte att de skulle lysa upp när våren kom, i den kala slänten. Och visst kom de upp. Ett gäng blad. Och sen – hände inget. Det slog mig idag att de ju liksom aldrig slog ut? Och så tittade jag närmare.

Inte så konstigt att inget hänt. De fanns inte längre.

Jag fick faktiskt leta en stund. Ett tag trodde jag nästan att jag drömt att jag planterat dem. Sen fick jag se stumparna. Och orsaken.

Stumpar av påskliljor – med brottslingen kvar på brottsplatsen, tuggande i sig det sista

Varenda påskliljestjälk var uppäten. Av sniglarna.

De är ju fanimej värre än både haren och rådjuren tillsammans. De låter ju åtminstone bli mina påskliljor.

Jaja. Så är den. Villaägarens lott. Man får väl gilla läget. Glädjas åt det som växer och svära när det går förlorat. Rackarns sniglar.

Och ändå sparkar jag undan dem för att rädda livet på dem när jag kör gräsklipparen. Inte ens påskliljemarodörer förtjänar att bli mulchad av en Stiga.

Ja jösses.

Annons
Detta inlägg publicerades i Snäckor och sniglar och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Det blev inga påskliljor

 1. Kan ju inte trycka på gillaknappen här. Sorgligt, men är det inte rådjuren som ätit av dem och sniglarna tar det sista?

  Gillad av 1 person

 2. Anki skriver:

  Jag trycker på gillaknappen, men inte för att jag gillar att sniglarna käkar upp dina blommor, utan för att jag roas av ditt sätt att skriva – och beskriva läget! Annemor skyller lite på rådjuren, men min erfarenhet är att rådjur inte gillar påskliljor, men det kanske bara är ”mina” som ogillar dem. Tror inte vi har så mycket sniglar här … några bruna, fler svarta och en och annan leopardsnigel har jag sett – flest är de där små grå – och de är nästan de värsta terroristerna om man har sallad t.ex. Desto fler vinbergssnäckor – de som var två när vi flyttade hit har nu mångdubblats! Dem kommer jag att sakna … så trevliga att titta på när de tar sig fram i sakta mak. Det är ju inne men långsamma naturprogram, så jag passar på att njuta 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Gunilla skriver:

  Nä i det här fallet är det inte rådjuren – se mitt svar till Annemor ovan. 🙂
  ”De där små grå” – ja de har jag sett bland mina smultron också. Tack för varningen. De blir raskt vräkta, kan jag säga.
  Vinbergssnäckor har vi bara någon enstaka. Jag hoppas på fler. De är inte lika glupska. Och coola att se på precis som du säger. Mysigt att följa trädgårdens lugna lunk. Passa på att njut av trädgården – såg att huset var borttaget från Hemnet och sålt och färdigt nu? Grattis! 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.