Tomten är full av slapphögar

Just nu är tomten full av slapphögar. Och med det menar jag inte slafsigt klädda semesterfirare som ockuperar gräsmattan med solstolar och kaffekorgar. Det är alla humlehanar jag syftar på.

I den snart överblommade väddklinten på framsidan hänger nästintill hela dagarna hela gäng av jordsnylthumlehanar. De kravlar sakta runt för att leta käk, flyger emellanåt slött till någon annan klintblomma.

Fyra hanar av jordsnylthumla i väddklint. En stenhumlehane skymtar i blomman till vänster.

På baksidan hänger andra gäng i kransveronikan, oftast hanar av stenhumla eller jordhumla, förutom jordsnylthumlorna.

Hanar av jordhumla och jordsnylthumla, samt kanske en liten åkerhumlearbetare?

Som sagt. Slapphögar som segar runt utan att göra värst mycket nytta, till skillnad från det fåtal flitiga arbetarhonor som fortfarande viner runt och samlar pollen och nektar till boet. Det kan tyckas snedfördelat i arbetsbelastningen mellan könen.

Men egentligen är det lite synd om humlehanarna.

De har liksom dragit nitlotten i humlesamhället. Från det ögonblick de föds frampå högsommaren sparkas de ut ur boet för att klara sig själva. De har en livsuppgift: att hitta en ung drottning att para sig med. Och det finns väldigt gott om hanar men inte särskilt gott om honor. Så det är inte särskilt stor chans att de ens lyckas med sin livsuppgift.

Slappandet kommer sig av att det är ansträngande att ragga brudar. Hanarna banflyger varje dag, längs en liten bestämd rutt, där de sprider sin doft och hoppas på att locka honor. Varv på varv på varv. Lite som raggarbilar, men utan musiken. Och oftast utan napp, som sagt.

När energin är slut gäller det att tanka ny, lämpligen i någon klintblomma eller veronika. Tills det är dags att ge sig ut igen.

Så om man hittar ett gäng humlor som slöar i samma blomma så här års kan man vara rätt säker på att det är humlehanar. Vill man går det bra att lyfta upp dem i handen och titta närmare. Hanar har nämligen ingen gadd så man riskerar inte att bli stucken.

Vad gäller den fortsatta historien är det rätt tragiskt. Humlehanarna hänger kvar så länge det finns mat och värme utomhus. Ju mer hösten närmar sig, desto mer närmar det sig slutet för dem. De alltså antingen svälter eller fryser ihjäl till slut.

Som sagt, nitlotten i humlesamhället.

Men än så länge är det varmt ute. Jag vattnar mina blommor i torkan och ser till att hålla mina humlor med käk. Passar på att artbestämma och njuta av dem så länge det går. Tids nog är de borta för i år.

(Tips: vill man läsa mer om hur humlesamhällena fungerar är boken Galen i humlor av Dave Goulson mycket bra läsning.)

Annons
Detta inlägg publicerades i Humlor och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Tomten är full av slapphögar

 1. Tack för berättelsen om hur det är med de stackars Humlehanarna som inte blir insläppta i boet igen. Bra boktips. 👍

  Gillad av 2 personer

 2. Eva skriver:

  Tack för att du delar med dig av dina enorma kunskaper om framför allt humlor. Detta är hur intressant som helst. Vi har just konstaterat att det dräller av humlor i sommardaliorna nu.

  Gillad av 2 personer

  • Gunilla skriver:

   Kul att du tycker det är intressant! 🙂 Ja just nu kryllar det verkligen av humlor. Härligt att ni har dahlior! Tänker att det också kan bero på att så mycket av växtligheten torkat bort så humlorna samlas i det som finns kvar. Har just satt fler blåklintsfrön så det ska finnas mat i augusti också. Min anisisop blev i år utträngd av all rödklöver som nu vissnat 😱😂

   Gillad av 2 personer

   • Eva skriver:

    Inte bara intressant- Du skriver så himla bra Gunilla. Här har allt också snart torkat bort. Vi ska ändå försöka se till att det finns mat till humlorna fortsättningsvis.

    Gillad av 1 person

    • Gunilla skriver:

     Tack för fina ord snälla Eva! 🙂
     Ja vi får göra vad vi kan för att hålla blomsterprakten igång. Har just inhandlat ett gäng lavendel och daggsalvia som nu står i krukor på framsidan. Nödmat. 🙂

     Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.