Äpple surprise

Förra året blev jag varse att vi hade ett flitigt äppelträd på jobbet. Det trädet är flitigt i år också. Det blev många äpplen även i år. Och det är ju lyxigt med egna äpplen på jobbet. Som det är helt okej att plocka av. Så i likhet med några kollegor tog jag en påse och plockade med mig ett gäng hem, även i år.

Och precis som tidigare år var de sådär syrliga så att tungan litegrann fastnar i gommen, eller att kinderna liksom sugs in, när man tar en tugga. Men goda. Precis som förra året.

Vad som inte var sig likt från förra året var dock den lilla överraskningen inuti flera av äpplena. Äpple med surprise. Inte lika festligt som det låter. Den lilla överraskningen stavas nämligen rönnbärsmal.

Vad ljust det blev! Och vem åt upp min bostad?

Rönnbärsmalen är en liten grå fjäril som tillhör gruppen spinnmalar. Den föredrar, som namnet antyder, att lägga sina ägg på rönnbär, men de år då det är taskigt med rönnbär tar den till det näst bästa: äpplen. Och eftersom torkan i juli i år har medfört att rönnbären på många håll torkat bort har rönnbärsmalsmammorna helt enkelt gått till plan B. Eller plan Ä som i Äpple.

Och därför gjorde jag en spännande upptäckt vid min fruktstund igår förmiddag. Det lilla bruna området upptill i äpplet var inte bara dåligt. Det var en bostad. Med en högst levande invånare. En larv av rönnbärsmal.

Jag tappade plötsligt lusten att äta mer av just det där äpplet. Och var rätt tacksam över att larven fortfarande befann sig i äpplet och inte i min mage. Urk.

Den lilla larven fick raskt via en kort luftfärd flytta upp i skogsdungen, tillsammans med sin bostad. Därefter gick jag igenom resten av äpplena. Hittade små misstänkta ingångshål, typiska för rönnbärsmal, i en del av dem. Den halvstora skörden blev således något mindre. Men inte obefintlig. Vissa äpplen var orörda. Det tackar jag för.

Så. I år får man kanske hålla lite extra koll på sina egenplockade äpplen. Om man nu inte vill ha ett extra proteintillskott, vill säga. Det är ju trendigt att äta insektsprotein numera.

Jag tror jag står över.

Annons
Detta inlägg publicerades i trädgård, Växter och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Äpple surprise

 1. I år fick jag inga äpplen på mina äppelträd. 🙄

  Gillad av 1 person

 2. melkerlarsson skriver:

  Den sortens protein är inget för mig, insektsprotein får den yngre generationen ägna sig åt, är för gammal för sådana nymodigheter.

  Gillad av 1 person

 3. Anki skriver:

  Taskigt att käka upp bostaden … 😱🤔

  Gillad av 1 person

 4. Pingback: Dödsbo | Amatörbiologen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.