Det har visst regnat i Gävleborg har jag hört

Det blev ju som bekant en del regn i Gävleborg. Så i fredags var vi upp till stugan för att se till den. Eftersom den ligger på ett berg var vi inte oroliga för att möblerna skulle flyta omkring inomhus. Regnet rinner liksom av. Däremot var det osäkert om vi skulle kunna åka dit utifall vägarna skulle vara bortspolade. Eller om något annat på tomten skulle ha regnat bort.

Men vi kom fram utan vidare missöden. Och inget var bortspolat eller vattenskadat. Utom möjligen regnmätaren som bågnade av allt vatten. Överfull.

Eller ja. De här killarna kanske har en avvikande åsikt vad gäller vattenskada.

Våta humlehanar under bolltistel

Humlehanar får göra sitt bästa när det regnar eftersom de som sanna dagdrönare inte har tak över huvudet. De här grabbarna, en åkerhumla och en ljus jordhumla, hade sökt skydd under bolltistlarna. Ett klent skydd. Förvånande att de ens överlevt. Jag har nog aldrig sett så våta humlor, tror jag. Vattnet droppade om dem. Och då regnade det inte ens längre.

Maken, välsigne honom, förbarmade sig över dem. När jag kom ut med middagen stod han och duttade en bit hushållspapper mot ryggarna på dem i tur och ordning där de satt på blommorna, försiktigt försiktigt, för att suga upp det överflödiga vattnet. De var väl inte alltför begeistrade över behandlingen, men tack vare den blev de snabbt piggare och kunde tanka och sen flyga iväg. Några liv räddade.

Något annat som tvärtom gillar vatten är svamp. Så efter det gigantiska regnandet formligen visade det sig att vår lilla skog bakom stugan dignade av svamp. Framförallt kantareller. Jag gick ut för att plocka lite. Jag kom tillbaka efter 15 minuter för att hämta en större påse. Jag fyllde den också. Botten gick ur. Svampen var för blöt och tung. Skyfflade upp svampen ovanpå påsen och bar hem den på utsträckta armar. Har nog aldrig sett så många kantareller. Tog en timme att grovrensa. Till sist var jag nästan less på dem. Galet.

Kantareller i mängd.

Det blev också en tur ner till kalhygget för att kolla lingonen. De var inte riktigt klara än. Behöver några veckor till. Men den gamla uttorkade bäckfåran som hygget vilar på var inte längre uttorkad, kan man säga. Mellan stenblocken glimmade vattnet där det aldrig glimmat förut. Och ån på andra sidan svämmade över alla bräddar. Gissar att bävrarna där har lite att göra nu.

Jag tror inte man kan fatta hur mycket vatten det handlar om, när man inte varit där och fått det över sig. Vilket jag är tacksam att jag slapp. Liksom att vår stuga klarade sig så bra.

Jag hoppas verkligen att alla stackars drabbade som fått hus och hem förstörda får den hjälp och ersättning de behöver. Arma själar. Då hjälper inte ett rekordår med kantareller, kan jag tänka.

Detta inlägg publicerades i Svamp, Vatten, Växter och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Det har visst regnat i Gävleborg har jag hört

 1. Så snäll man du har för de där humlorna såg riktigt våta ut.
  Härligt med så mycket kantareller. Det värsta är rensningen när man hittar mycket. Ett år när vi hittade väldigt mycket tog jag duschen och duschade dem rena. De blev goda u alla fall.

  Gillad av 1 person

 2. Eva skriver:

  Hade varit kul med en bild på din make när han torkar humlorna med hushållspapper! Grattis till all svamp. Vilken lycka att hitta så mycket. Ibland tror jag nästan själva upplevelsen att hitta svamp är mer fantastisk än att njuta av att äta den.

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Haha, ja ett foto på det hade varit kul! 🙂 Hade tyvärr inte mobilen till hands just då.
   Håller med, det är faktiskt roligare att hitta den än äta den. Och framförallt rensa den….

   Gillad av 1 person

 3. Meggie skriver:

  Så skönt att ni klarat er från översvämning, så även vi, även om det regnat en hel del i norra länsdelen också. Grattis till kantarellskörden. Gula kantareller har jag aldrig lyckats hitta här, däremot plockade jag de första trattisarna redan den 25 juli. Också lingonen är tidiga här och i helgen rafsade vi ihop 20 liter, men även där har vi ju det här med rensningen… 🙂

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Men så skönt att höra att ni har klarat er väl! Har tänkt på er och hoppats att det gått bra.
   Trattisar i juli, ja ur led är tiden… 20 liter lingon är en del. Gissar att du är langare annars blir det mycket lingonsylt till köttfärsbiffarna i vinter. 🙂
   En bekant som också plockar tokmycket lingon har investerat i någon slags rensningsapparat där man häller i bären ovanifrån och sen kommer allt ut prydligt och rent nedtill. Har dock inte sett den i aktion.
   En annan fråga: var 17 förvarar ni all svamp och bär uppe i stugan? Extra frysboxar i friggeboden? 🙂

   Gilla

   • Meggie skriver:

    Vi plockar inte så mycket svamp, har tröttnat på att rensa dem. Det lilla som blir torkar jag och förvarar i några glasburkar i skafferiet. Dessvärre måste ju även lingonen rensas men där har vi kunnat låna vår grannes eminenta lingonrensningsmaskin:

    Den fantastiska lingonrensningsmaskinen


    Nu lever han (grannen alltså) inte längre och det visade sig att han hade bytt bort rensningsmaskingen mot en burk lingonsylt (utan att fråga oss först om vi var intresserade, han hade gladeligen fått lingonsylt för resten av hans levnad).
    Och ja, vi har en extra frys i snickarboden för våra bär och fisk, då är det värre med utrymmet hemma, så en hel del får ges bort. 🙂

    Gillad av 1 person

 4. Anki skriver:

  Gulligt med din man som torkade humlorna … du har fostrat honom bra! Skönt att ni klarade er utan vattenskador!
  Grattis till kantarellskörden! inget kul att rensa, men det ingår ju liksom 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.