Växtlig oreda

För några år sen planterade jag ringblommor och gurkört i en av mina pallkragar. Trevlig blomsterfägring till fromma för pollinatörer. Vad jag inte visste var att jag därmed dömt min pallkrage till att för evigt försörja just ringblommor och gurkört, oavsett vad annat jag skulle försöka odla i den.

Både ringblommor och gurkört fröar nämligen av sig frikostigt. Och växer ohämmat oavsett hur mycket man rensar. Och konkurrerar gärna ut annat som vill växa. Så därför fick jag inga morötter i år. De kvävdes (de som inte blev uppätna av sniglar vill säga, som gärna bistod ringblommorna och gurkörten i sitt herre på täppan-värv).

Men jag fick ju väldigt många ringblommor och gurkört. Och strängt taget gör det ju inget. De är vackra. Och det är rätt bekvämt att ha en pallkrage som grönskar helt på egen hand. Grönsaker får jag väl odla någon annanstans.

Dessutom fick jag en bonus. När all gurkört framåt augusti växt över alla bräddar och dessutom blommat över och såg rätt trist och vissen ut, klippte jag ner den. Och se där. Det gjorde att den sköt nya skott. Vilket har lett till att jag nu i mitten av september återigen har en pallkrage prunkande av fint blålila blommande gurkört. Himla fint.

Och de enstaka kvarvarande pollinatörer som fortfarande surrar runt i min trädgård, diverse bin och några jordhumlor, tackar och tar emot.

Sensommarprakt till allas fromma.

Pallkrage med ringblommor och gurkört. Ser ni biet i gurkörtsblomman?
Annons
Detta inlägg publicerades i Humlor, Insekter, trädgård, Växter och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Växtlig oreda

 1. Härlig blomväxtlighet och jag ser biet. Du får ordna en till låda för grönsaker.

  Gillad av 1 person

 2. Meggie skriver:

  Låter som du har en mycket dekorativ pallkrage. För ett antal år sedan dök det upp några okända blåblommiga plantor av två olika sorter bland salladen i en av mina pallkragar. Jättevackra blommor som jag aldrig sett tidigare, så jag tog en bild och skickade till en av alla trädgårdstidningar som rosar marknaden och fick till svar att det var just gurkört tillsammans med blåsalvia. Tyvärr var nog inte min jord lika näringsrik och potent som din för de dök aldrig upp igen. 😦 🙂
  Läste att just gurkörten anses vara en av de bästa bifoderväxterna.

  Gillad av 1 person

 3. Gunilla skriver:

  Nä de tycks vara lite kinkiga med jord. Jag försökte sätta gurkört på andra sidan tomten bland övrigt godkänt vildvuxet, som prästkragar, klöver och oxtunga, men där kom de upp en gång och aldrig mer. Men en gödslad pallkrage gjorde tydligen susen. 🙂
  Ja den är tydligen någon slags humlefavorit. Så den får vara kvar. 🙂 Tack för info!

  Gilla

 4. Eva skriver:

  Den är mycket vacker din pallåda tycker jag. Just så här på sensommaren eller tidig höst är det extra fint med blommor som blommar. Det blir till att skaffa en ytterligare krage till grönsaker.

  Gillad av 1 person

 5. Anki skriver:

  Ja, men så himla bra! Härligt med en pallkrage som sköter sig själv! Jag hade gurkört under flera år, sen var de plötsligt bara borta!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.