Från hopp till verklighet

När man sitter så här mitt i höstrusket, två veckor före omställningen till vintertid, är det lätt att bli en smula deprimerad. Då kan man alltid glädja sig själv med att tänka tillbaka på hur det var i juni – sol, spirande grönska, ljumma vindar, en löftesrik sommar full av ledighet framför en.

Det jag minns bäst från juni är alla blommorna på vårt äppelträd. Jag blev så glad. Förra året blommade nämligen inte äppelträdet alls. Då blev vi utan frukt. I år såg det mer hoppfullt ut.

Äppelblom i början av juni. Mycket äppelblom.

Och pollinatörerna var i sanning snälla mot mig. Kanske som ett tack för de krokusar och andra vårblommor jag försökt hålla liv i och motat och hotat rådjur och harar ifrån, för att pollinatörerna skulle få mat under våren. De pollinerade i alla fall flitigt äppelträdet. Nästan alla blommor bar frukt. Små kart som sakta växt sig större under sommar och tidig höst.

Väntan, väntan. Och googlande på ”när plocka Ingrid Marie äpplen?” Det var det flera som hade gjort eftersom den dök upp som en vanlig googling. Det är inte bara vi som är ovana äppelodlare, alltså. Och säkert inte heller bara vi som blir frustrerade över svaret ”så sent som möjligt på säsongen men före frosten”. Och när är det då? Kan man inte bara säga ett datum, liksom? Förra gången väntade vi till slutet av oktober. Och då kom vi precis försent. Fåglarna hann före. Så i år ville jag vara först.

Nu har vi kommit in i oktober. Mitten av oktober. Och i söndags bestämde jag att den långa, långa väntan på vår frukt var över.

Ingrid Marie äpplen. Många Ingrid Marie äpplen.

Ungefär 20 äpplen har vi fått i år. Stora, fina, röda Ingrid Marie äpplen. Det är kanske inte så många, tänker ni. Men det beror ju lite på hur man jämför. Första året fick vi 6 äpplen. Nu har vi 20. Det är drygt tre gånger så många. En ökning med ca 300 %. (Se där hur man kan trixa med statistik.)

Trots allt plockade jag bara sex av dem, denna första vända. Eller en tredjedel, om vi nu ska fortsätta med de matematiska definitionerna. Hälften av dem fick bli en god smulpaj till söndagsefterrätt. Den andra hälften blev mellanmål. Resten av äpplena får sitta kvar några dagar till. Så får de lite mer sötma. Och jag hinner röja plats i kylskåpet så jag kan lagra dem.

Men så värst länge till får de inte hänga kvar. Enligt Eva på bloggen Seniorvinklat ska äpplena vara skördade senast på Gallusdagen den 16 oktober. Det betyder att jag – äntligen! – har fått ett datum för när äpplena kan plockas. Tack för det Eva!

Och det ger mig tre dagar från idag. Tre dagar att lägga alla äpplen i samma korg. Det ska jag nog hinna. Och jag kommer plocka med vördnad. Egna äpplen. Fantastiskt.

Annons
Detta inlägg publicerades i Humlor, Insekter, trädgård, Växter och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Från hopp till verklighet

 1. Meggie skriver:

  Grattis till alla fina äpplen och allt gott du kan göra med dem. Antar att du har trädet hemmavid och inte på landet så att du kan hålla koll på frostvarningarna som kan vara väldigt lokala. 🙂

  Gillad av 2 personer

  • Gunilla skriver:

   Jajamensan, det är ett hemma-träd. 🙂 Tack! Ska hålla koll på frostvarningarna.
   De två träd vi har på landet är så vildvuxna att det bara blir små sura äpplen som glädjer fåglarna och ingen annan….

   Gillad av 1 person

 2. Jag brukar ha som datum att 1:a oktober börjar jag plocka vinterspelen. Men… i år hade jag inga att plocka. 😥

  Gillad av 1 person

 3. Eva skriver:

  Ingrid Marie så fina och goda. Vacker blom också. Hoppas du hinner med att fixa dem. Stort tack för länken!!!

  Gillad av 1 person

 4. Anki skriver:

  Härliga Ingrid Marie! Grattis till en fin skörd! 🙂

  Gillad av 1 person

 5. Pingback: Dödsbo | Amatörbiologen

 6. Pingback: Halverad äppelskörd | Amatörbiologen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.