Uteblivna gäster

Man kan ju tycka att när det är svinkallt ute så borde det vara fullbelagt vid fågelmatningen. Jag menar, vi har haft tjugo minusgrader. Tjugo. Det är inte att leka med. För egen del blir jag vrålhungrig efter bara någon halvtimme ute i kylan eftersom det kräver så mycket energi att hålla värmen. Hur ska det då inte vara för de små befjädrade lättviktarna som är utomhus dygnet runt?

Så jag har öst ut käk i fågelmatningen. Smör på trädstammarna (till hackspettarna), äpplen på pinnar (till koltrastarna), hackade talgbollar och ostbitar (till större fåglar), russin (också koltrastar) och solrosfrön i matarna och på marken (till alla). En j-a buffé, helt enkelt. Varje morgon.

Men intresset är lika svalt som temperaturen.

Skatorna har, med stöd av kråkorna, i och för sig förnöjsamt satt i sig det mesta av talgbollarna och osten. Men russinen är ratade. Frömatarna fortfarande fulla. Alla äpplen är kvar. Vilket betyder att inte ens rådjuren har behagat dyka upp, alltså.

Gårdagens buffé var nästintill orörd i morse. Frånsett några nävar uthällda solrosfrön på marken som gladde en av traktens ekorrar och som ilsket skuttade bort när jag kom för att servera dagens. Och den här gången var faktiskt smöret på trädet borta. Om det var hackspettarna eller skatorna som tagit hand om det lämnar jag dock osagt.

Men visst är det intressant? Att ingen äter? Trots kylan? Och det är inte första gången. Det brukar vara så här varje höst/förvinter.

Makens teori är att någon annan matar någon annanstans, med kanske godare käk eller bättre buskage omkring att gömma sig i. Så är det säkert. Och gott så. Det viktiga är ju att fåglarna får mat i sig och överlever. Men det vore ju kul om de kom hit också, någon gång emellanåt.

Jag kanske ska göra som alla andra företag nu för tiden och skicka ut en enkät till de uteblivna gästerna: ”För att göra din upplevelse bättre vill vi veta vad du tycker om oss! Svara på några korta frågor. Det tar bara några minuter. Tack för din medverkan!”

Fågelmatning med stort utbud – men utan gäster

Detta inlägg publicerades i Ekorrar, Fåglar, Rådjur och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Uteblivna gäster

 1. Eva skriver:

  Otack är världens lön! Tack för ett vansinnigt roligt inlägg Gunilla. Men hur tänker fåglarna egentligen? Hur kan de motstå sådana läckerheter som du förser dem med? De måste ju ha mat för att klara kylan. För de är väl fortfarande vid liv får vi hoppas. Nu när det blivit lite mildare kanske de dyker upp igen. Annars blir du nog tvungen att skicka ut den för oss alla så bekanta och tröttsamma enkäten.

  Gillad av 1 person

 2. Gunilla skriver:

  Tack Eva! 🙂 Ja man får skratta åt det trista – att de ratar mig när det är kallt. Faktum är att nu vid lunch när temperaturen krupit upp till – 2, rena sommarvärmen i jämförelse, så har de dykt upp, de små rackarna. Nu var det full fart vid matningen…. Nä, jag kommer nog aldrig begripa hur de resonerar. 🙂
  (och jag kommer aldrig besvara de där enkäterna heller….)

  Gilla

 3. melkerlarsson skriver:

  Dom kanske hittade en restaurang som hade tre stjärnor Michelinguiden och ville testa den först

  Gillad av 1 person

 4. Anki skriver:

  Visst är det konstigt … men jag tror på makens teori … någon som ligger bättre till, närmare med samma goda utbud och ännu bättre buskar …
  När de väl kommer på att det finns en massa godsaker även hos dig, så kommer de säkert!
  Tack för ännu ett tokroligt inlägg!

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Absolut. Jag missar på någon väsentlig del. Men igår eftermiddag när det blev varmare dök det faktiskt upp ett gäng talgoxar i alla fall. 🙂 Jag kanske kvalar in i vissa temperaturintervall 😀

   Gillad av 1 person

 5. Pingback: En god jul | Amatörbiologen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.