Flott med fläkt

Häromdagen beslöt jag mig för att det var dags att göra rent filtren i köksfläkten. Det står i bruksanvisningen att det ska göras en gång i månaden. Jag tänker att man kan tolka det lite fritt. Varje månad kanske man kan tolka som samma månad varje år, typ? Jag gör åtminstone rent dem samma månad varje år, tänker jag.

Men skämt åsido. Naturligtvis är det viktigt att göra rent sina fläktfilter. Och helst förstås oftare än vad jag gör. Inbränt fett och damm kan ta eld och orsaka brand i luftkanalen. Det är väldigt oskojigt, särskilt när man bor i hus. Det hände grannen när han skulle göra popcorn.

Så jag kavlade upp ärmarna, tog ett andetag och tog sen loss de två flottiga, halvsmutsiga metallfiltren för en grovrengöring med Yes och hett vatten i tvättstugan.

Och fick verkligen svart på vitt att det var ett tag sen sist.

Någon gång under det gångna året hade tydligen en av våra husspindlar gjort bedömningen att fläktinnanmätet var ett ypperligt ställe att slå sig ner på. Det var nämligen spindelnät i hela fläktkåpan. Kors och tvärs under motorn och ut till kåpans kanter.

Inte riktigt det jag väntat mig att hitta i min fläkt. Och spindelnät är ju som ett kvitto på att ”här har ingen varit på länge”, typ. Jag kände mig lite träffad. Och lovade mig själv återigen bot och bättring.

Men medan jag städade bort spindeltrådarna (av upphovsmakaren själv syntes inga spår) och övrigt fläktkladd kunde jag inte låta bli att fundera över spindelns val av fångstmark. Vad i hela friden hade den egentligen tänkt sig fånga för mat i sitt nät? Inne i en köksfläkt?

Det blev nog mer stekstänk än steklar, tänker jag.

Annons
Detta inlägg publicerades i Allmänt, Spindlar och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Flott med fläkt

  1. Anki skriver:

    Haha … ja, det där med köksfläktsrengöring är minsann ingen lek! I lägenheten här finns en sprillans ny och jag läste också att den bör rengöras en gång per månad, så jag tänkte att det ska jag väl kunna stå ut med … men trots bruksanvisning så klarar jag inte att få bort det där filtret! Suck! Dock har jag inte sett några spindelnät i min 🙂

    Gillad av 1 person

  2. Eva skriver:

    OK! Tack för påminnelsen. Här skall fläktrengöras idag. Märkligt att spindlarna trivdes så bra i din fläkt.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.