Ett visst svinn på grönsiskor

I år har jag haft gott om grönsiskor vid matningen. När det var dags att rapportera till Vinterfåglar inpå knuten hade jag långt över hundra. Och de har fortsatt komma. Soliga vinterdagar är björken så full med skönsjungande grönsiskor att förbipasserande häpet stannar och tittar.

Men som alltid finns det en baksida. Livet som småfågel är hårt. De flesta blir bara ett år gamla, många inte ens det. Det är kyla, rovdjur och brist på mat som ställer till det. Och grönsiskorna är små och nätta och har inte mycket att sätta emot något av detta, föreställer jag mig.

Således har vi vant oss vid att hitta små grönsiskor här och där i trädgården som dukat under. Förra året hade en fallit framstupa bredvid vattentunnan, ett annat år var det en som sonika lagt sig på stenmuren bakom häcken och somnat in.

Men i år har de valt en ny variant. De har valt att lägga sig ner i fågelmatningshuset och lämna in.

För två veckor sen hittade jag en död grönsiskehanne därinne en morgon. Han förpassades medelst trädgårdsspade och gummihandskar till avskild begravningsplats i skogen, där naturens renhållningsarbetare kan göra sitt jobb. Därefter tömde jag huset och slutade mata där, för det fall sjukdom varit boven i dramat. Sedan lämnade jag huset åt sitt öde, i väntan på varmare väder så jag kan montera ner det.

Men det gjorde inte grönsiskorna. Trots bristen på mat i huset numera hade ännu en siska krupit in. Och dött. För ett tag sedan, uppenbarligen. Vinterstormar och töväder har gått hårt åt den lilla kroppen. Möjligen även andra fåglar.

Det får bli ännu en tur till begravningsplatsen i slänten. Sen får jag väl, inte vet jag, montera upp små dörrar så inte fler kryper in och dör. Det är något så sorgligt över att hitta döda fåglar i ett hus avsett för mat.

Naturens gång. Ett visst svinn på grönsiskor. Men likväl sorgligt.

Annons
Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Ett visst svinn på grönsiskor

 1. Eva skriver:

  Så tråkigt! Är det en sjukdom som härjar kanske!? Jag förstår ditt dilemma dels vill du ge dem mat, men dels inte att de ska ligga och dö i fågelhuset.

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Fågelhuset är mer en pittoresk detalj och inte huvudmatningen, tack och lov, så det kommer jag ta bort. Mat får de i fröautomaterna. Men ja, undras om det finns någon annan anledning som t ex sjukdom. Jag hoppas att det inte blir fler dödsoffer nu…

   Gillad av 1 person

 2. Så tråkigt, men det är inte bra att ha fågelmatning där de kan krypa in för då bajsar de på maten och sjukdomar sprids. Du får satsa på fågelfröatomater istället.
  Vi har också mycket grönsiskor och i vår sälg och lönn spelar de för fullt i topparna.
  De enda döda jag har hittat är tre som flugit in i fönstret.

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Jag håller helt med. Såna där trähus är tyvärr rätt dåliga som matningsställen, just för att de kan trampa runt och bajsa i maten. Det är bara en extra jag haft vid sidan av, huvudmatningen sker i just fröautomater. Men tack!
   Vi får hoppas vi slipper fler döda, båda två.

   Gillad av 1 person

 3. melkerlarsson skriver:

  Riktigt kalla vinterdagar kan det dö uppemot 50 000 talgoxar, förmodligen detsamma med de flesta småfåglar. Men stannar man över vintern kan man bli en vinnare när våren kommer, då är man först på plats vid de bästa reviren.

  Gillad av 1 person

 4. Anki skriver:

  Sorgligt … naturen är hård mot de små.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.