Krokussäkring 2.0

Den blev kanske inte så där himla vacker, min irisskyddande anti-rådjursbefästning över pallkragen. Desto mer stolt är jag över min andra anti-rådjursanordning i den andra rabatten. Där krokusarna växer. De krokusar som blev uppätna i två omgångar av rådjuret förra året. Och som jag inte tänker låta gå samma öde till mötes även i år.

Jag kallar den Krokussäkring 2.0.

Tidigare har jag provat varianter av nät och armeringsjärnspinnar även här, men de visade sig vara alltför lätta för rådjuret att forcera. Krokusarna blev som sagt rådjursmat ändå. Så i år gick jag på Annemors mycket kloka tips om att använda kompostgaller.

Tre uppsättningar kompostgaller, lite trädgårdssnöre, några buntband, ett par väl valda svordomar och en stor portion tålamod senare var bygget färdigt. En prydlig ram runt hela krokusrabatten. (Den skarpögde noterar dock hur jag använt marschallhållare till att stabilisera upp.)

Och under över alla under så har det hela fungerat. Varken rådjur eller harar har kommit åt de åtråvärda krokusarna. De har fått blomma ostört, väl skyddat bakom sitt galler. Gula, lila, blå och vita små färgklickar mot det bruna fjolårsgräset. Halleluja.

Däremot har gallret inte fungerat mot frost. De senaste kyliga nätterna har gått hårt åt de flesta av de små blommorna. Trots övertäckning med fiberduk.

Och i och med kylan har inte humlorna vaknat ännu.

Vilket medför att de trots mina insatser troligen inte kommer att få någon mat i min rabatt i år heller. Eftersom krokusarna kommer att ha blommat över eller frusit bort när de väl vaknar. Osynk, kan man säga.

Men jag höll i alla fall rådjuren borta.

Annons
Detta inlägg publicerades i Humlor, Rådjur, trädgård, Växter och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Krokussäkring 2.0

 1. Ja så måste man ha det, för då kan våra flygande vänner få mat.

  Gillad av 1 person

 2. Anki skriver:

  Det fixade du bra … synd bara att vintern inte vill ge sig!

  Gillad av 1 person

 3. Eva skriver:

  Vi kallar dom antikattstängsel och har dom för att utestänga katter. Vi gillar inte katter som jagar småfåglar och använder vår täppa som toalett. Vad jag undrar om din antirådjursinstallation är helt säker? Jag ser inget stängsel upptill!!! Kanske framgår det inte på bilden? Rådjuren har väl inga svårigheter att ta sig in där annars. Jag hoppas för övrigt av hela mitt hjärta att dina överblommade krokusar får vara i fred.

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Kul att du säger det – jag hade samma tanke. Tänk om de hoppar över? Men än så länge verkar de tycka det är för arbetsamt…
   Kompostgaller är bra till mycket. Gunnar surar över att han inte kan trampa in i rabatten som han vill. Effektiva att hålla katter ute, som du säger.

   Gillad av 1 person

 4. Pingback: Lyckade lökar | Amatörbiologen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.