Garagepotatis

I lördags hade jag tänkt sätta min sättpotatis. Så blev det inte. Vädret bjöd som bekant på snöstorm. Plantering kändes som en högst avlägsen syssla när snöflingorna föll täta och vinden ven runt knuten.

(Parentes: istället gjorde vi, trots vädret, en utflykt till Stegsholm på Gålö eftersom behovet av att få vandra utomhus och skåda fåglar var stort efter en instängd kontorsvecka. Vi såg oväntat nog en hel del fåglar, bland annat gråhägrar och storskrakar, och det var faktiskt skönt att vara ute trots blåst och kyla. Även om man fick snö i kaffekoppen.)

Men tillbaka till potatisen. Söndagen bjöd på betydligt bättre väder. Sol och vindstilla. Förmodligen en bättre dag att vara ute i Stegsholm (om man vill trängas med folk). Eller – en bättre dag att sätta potatis. Så det gjorde jag.

I år tänkte jag inte göra samma misstag som förra året. Alltså att knöla ner 32 sättpotatisar i en pallkrage och åstadkomma en veritabel potatisdjungel av all blast. Nej, i år blir det ingen pallkrageodling alls. I år blir det hinkodling. Och i omgångar.

Fyra murarhinkar hade jag sen tidigare. Maken fick i uppdrag att inhandla sex till. Efter en hastigt påtvingad bekantskap med en skruvdragare (vi får jobba lite på vår framtida relation kan jag säga) lyckades jag åstadkomma avrinningshål i botten av samtliga nya hinkar.

Nu ger vi oss på lite matematik igen. Detta år fick jag 35 sättpotatisar. Jag har totalt 10 hinkar. Varje hink rymmer 3 potatisar. Med lite huvudräkning får man snabbt fram att hinkarna tar hand om 30 av potatisarna. Fem blir alltså över. Och de får faktiskt vänta. Ingen djungelträngsel i år, som sagt. De fem får bo i kylskåpet ett tag och sen planteras på sensommaren. Som potatisskörd 2.0. Typ.

Men de där 30 potatisarna är alltså satta i jord nu då? Näe. Men 18 av dem i alla fall. I sex hinkar (lite snabb huvudräkning igen). Sen orkade jag inte skyffla mer jord. Det finns roligare saker att göra en solig aprilsöndag. Dricka kaffe med Gunnar i solen till exempel. De sista fyra hinkarna tar jag hand om i påsk. Då blir det mer spridning på skörden också, tänker jag. Hör bara hur proffsig jag låter. Värsta potatisodlaren.

Och eftersom jag inte litar ett dugg på aprilvädret i år får de där sex hinkarna stå inne i garaget ett tag. I värmen. Tills blasten kommit upp. Då får de flytta ut. Jag har fiberduken redo.

Sex hinkar med finfin midsommarpotatis to be i garaget

Så där står de nu. Mina sex hinkar. Garagepotatis.

Annons
Detta inlägg publicerades i Fåglar, trädgård och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Garagepotatis

 1. Meggie skriver:

  Lycka till med potatisskörden! Tips på sort som kan hinna bli klar till midsommar? 🙂

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Vi körde på Timo i år igen, den var god, lätt att odla och blir klar till midsommar om man sätter den nu. Rocket är också en bra sort. 🙂
   Härligt att höra ifrån dig igen, för övrigt, det känns som det var ett tag sen.

   Gilla

   • Meggie skriver:

    Tack för tips om potatis och för hälsning och omtanke. Sista året har varit tungt på flera sätt och det känns lite som att jag tappat både energin och orden. För ganska precis två månader sedan höll jag också på att förlora min äldste son. Han fick sepsis med ett hastigt förlopp som man dock tursamt lyckades häva med stora mängder antibiotika. Tyvärr blev en av hjärtklaffarna helt förstörd och han tvingades till operation och en ny mekanisk klaff.
    Allt har gått bra så här långt och han är hemma igen sedan tre veckor, mår bra och börjar jobba igen efter påsk. Min egen oro har inte riktigt släppt än, eftersom jag vet vilka komplikationer som kan uppstå. Förmodligen orsakades allt av en streptokockbakterie som kom ut i blodbanorna i samband med ett besök hos tandhygienisten.

    Gillad av 1 person

    • Gunilla skriver:

     Men jösses! Så fruktansvärt. Sån tur att det slutade väl. Men så lätt det kan gå snett…. Min tankar är hos er och jag hoppas att du slipper få fog för din oro. Usch. Elände. Önskar dig en fortsatt långt bättre vår än hittills.

     Gilla

 2. Eva skriver:

  Mycket jobb med potatisen. Funderat på att gräva upp ett konventionellt potatisland??? Lycka till säger jag bara!

  Gillad av 1 person

 3. Pingback: Potatis i pallkrage eller i hink? | Amatörbiologen

 4. Pingback: Alla startskotten gick på en gång | Amatörbiologen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.