Björnbärskravaller

Om man vill ha många insekter i sin trädgård är mitt bästa råd att plantera en björnbärsbuske. Jag läste nyligen att just björnbär toppar insekternas tio-i-topp-lista vad gäller mängden pollen och nektar. Dessutom är den en lättskött och tålig buske som dessutom ger goda bär. Och blommorna luktar gott.

Vår björnbärsbuske – som vi fick begagnad av en god vän – är nu inne på fjärde året i vår trädgård. Och växer som tusan. I år slår den alla rekord vad gäller antalet grenar och mängden blommor.

Och det har inte gått insekterna spårlöst förbi, kan jag säga. Härom eftermiddagen, när solen sken glatt, ställde jag mig och betraktade skådespelet.

Blommande björnbär. Ser du det lilla bandbiet till höger i bilden, fångat i flykten?

Hela busken vibrerade. Det var humlor, bin, blomflugor, skalbaggar, bärfisar, steklar och allt möjligt annat som surrade, kravlade och hoppade runt bland blommorna. Koncentrationen var total, frossandet totalt hämningslöst. Om en blomma redan var upptagen av en insekt när en ny dök upp gällde herre på täppan – den som först knuffade bort den andre vann. Och då fanns det ändå gott om blommor. Ingen anledning att slåss alltså. Men det verkade inte spela någon roll. Habegäret lyste från varenda insekt. ALLT pollen till mig!

För att undvika kravaller funderar jag på att sätta upp följande förhållningsregler på en skylt:

”Hjärtligt välkomna till Åhmans björnbärsbuske! Maten räcker till alla. För att göra vistelsen så trevlig som möjlig för alla hoppas vi att ni tar hänsyn till följande trivselregler:

– Humlor har företräde framför övriga insekter eftersom de har mer att ta igen efter den kalla våren (och för att buskansvariga vurmar för humlor).
– Bland humlorna har eventuella drottningar första tjing.
– Efter humlorna följer andra pollinatörer såsom solitärbin, blomflugor och honungsbin, i den ordningen.
– Guldbaggar är välkomna efter pollinatörerna. Men försök gärna utnyttja hela busken istället för att tränga ihop er nio stycken på samma gren, för att undvika punktvis utarmning av pollenbeståndet.
– Bärfisar, spindlar och övriga besökare får fördela er i busken som ni behagar när pollinatörerna har gjort sina val.
– Spanska skogssniglar göre sig icke besvär överhuvudtaget. Go away. ”

Guldbaggar moffar pollen i björnbärsblommor

Men jag tvivlar på att de kommer att bry sig. Någon av dem.

Annons
Detta inlägg publicerades i Humlor, Insekter, trädgård, Växter och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Björnbärskravaller

  1. Jag har också en Björnbärsbuske, men inte alls så mycket insekter på den som du har. Men jag har massor av insekter på mina Paradisbuskar och på Plymspireorna.

    Gillad av 1 person

  2. Gunilla skriver:

    Haha, och jag har inte så många besökare i min paradisbuske. Det jämnar väl ut sig. 🙂 Det viktiga är att vi erbjuder något att äta, tänker jag.

    Gillad av 1 person

  3. Pingback: Pay back time | Amatörbiologen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.