Gott om hotellgäster

Vi har en stugby på baksidan av huset. Närmare bestämt på väggen till förrådet. En stugby i form av insektshotell, för att vara tydlig.

Just nu består stugbyn av tre hus, men planen är att få upp fler. Det verkar behövas. För nu är det bråda dagar bland honsteklarna. Det är många spekulanter på varje bohål. Ibland blir det trängsel och bråk när någon försöker flytta in i ett hål som redan är upptaget. Men på det stora hela verkar de flesta besökare ändå hitta något som passar.

I midsommarhelgen fick jag möjlighet att studera hela bobyggarprocessen. Flera individer av samma stekelart – som jag tyvärr inte vet vilken det är – flög i skytteltrafik för att hämta jord och sand i munnen som de sen gjorde lera av. De kröp först framlänges in i bohålet, murade en vägg, backade ut igen, vände sig kvickt som attan om 180 grader och kröp sen med baken in först. La ett ägg, kröp ut igen, flög iväg för att hämta pollen som matsäck till larven. Sen iväg för mer lermaterial. Ny vägg, nytt ägg. Om och om igen.

Stekelhona som just backar ut och är på väg tillbaka in för att lägga ägg.
Adress: Nedre botten över gården

När de fyllt hela bamburöret med ägg och lerväggar avslutar de med att mura igen hela röret. Där får sen äggen ligga till sig och omvandlas till hungriga larver och sedan en ny generation steklar, som kämpar sig ut genom att gräva hål i ytterdörren.

Rätt fantastisk lösning. Kruxet är väl att hitta lämpliga boplatser då.

Och tänk så enkelt det är att hjälpa dem med det. Insektshotell är lätt att hitta på de flesta bygg- eller trädgårdsmarknader. En eller två skruvar senare på ett vind- och regnskyddat, soligt ställe och saken är biff.

Inte behöver man städa efter dem heller. Begagnade bohål rensas bäst av nästkommande bostadsspekulant. Försöker man rensa själv är risken att man istället spolierar en barnkammare eftersom så många arter är i olika fas av familjebildningen.

Och det vill man ju inte riskera.

Annons
Detta inlägg publicerades i Insekter, trädgård och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Gott om hotellgäster

  1. Anki skriver:

    Underbart inlägg! Minns att jag kunde sitta länge, länge och studera dem … saknar! Kanske ska jag testa att sätta upp ett hotell här på balkongen 🙂

    Gillad av 1 person

  2. Eva skriver:

    Om jag skulle bo kvar i radhuset skulle jag också anlägga ett hotell. Låter väldigt intressant och kul. Blev inspirerad av Anki ovan att man kanske kan ha det på en balkong också.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.