Höstrestaurang

I början av juli blev jag stående med en nästintill tom pallkrage. Lökarna var skördade och smultronplantorna hade omlokaliserats till mobila växtplatser i form av krukor. Kvar fanns ett bestånd kungsmynta som behövde sällskap. Vad göra? Jag hade ingen lust att odla fler grönsaker.

Jag fick en idé. Med tanke på den framtida bristen på mat för pollinatörer under tidig höst i vår trädgård hällde jag ut en drös frön av honungsfacelia i pallkragen. De behöver ungefär en och en halv månad på sig att gro och komma i blom, vilket skulle ge blomsterprakt i mitten av september. Och så är de lättodlade. Och fina att se på. Och luktar gott.

Och se det fungerade. Nu, andra halvan av september, är lådan full av blommande honungsfacelia och den tveklöst mest besökta halva kvadratmetern på tomten. Inte ens de kvardröjande kantnepetornas blommor kan konkurrera med den näringstäta honungsfacelian. Blomflugor, humlor och solitärbin surrar runt bland blommorna från morgon till kväll.

Honungsfacelia med sol och surr i september

Känns skönt att kunna bidra till deras överlevnad några veckor till. Även om det nog mest handlar om hanar som ändå inte kommer överleva vintern. Men några fler soliga dagar med mat kan jag bistå med i alla fall.

Det finns väl bara en möjlig baksida. Eftersom honungsfacelia är extremt bra på att fröså sig själv lär jag nu ha ordnat honungsfacelia för gott i min pallkrage. Vilket kan ha en menlig inverkan på övrig tänkt framtida odling. Men det var det värt. För pollinatörernas skull. Jag får väl gallra.

Annons
Detta inlägg publicerades i Insekter, trädgård, Växter och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Höstrestaurang

 1. Anna skriver:

  Ser ju nästan ut som tistelblommor 🤔

  Gillad av 1 person

 2. Meggie skriver:

  Härligt att det verkar fullsatt på din restaurang. Hos oss har det varit olycksbådande tyst i rabatterna i sommar och det var först i slutet av augusti som det äntligen dök några bin och fjärilar. -:)

  Gillad av 1 person

 3. Gunilla skriver:

  Det var en stillsam start på säsongen även här. Grattis till att ni fick besök! 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.