Tysta, mörka, hotfulla

Okej. Det var inte som Hitchcocks ”Fåglarna”. Men det var baske mig inte långt ifrån.

De här senaste dagarna har det varit ovanligt kylslaget ute. Förväntningarna och besöksantalet på fågelmatningen har därför varit höga. Liksom kraven på service.

För det mesta har jag varit ute med fågelfrukost redan innan det ljusnar. Frön, äpplen, russin, talgbollar, nötter – rubbet. Och varje gång har jag mötts av en tyst, mörk skara av koltrastar, sittande på grenarna i äppelträdet. Bevakar varje steg jag tar. Följer mig med ögonen. Tysta, svarta, hotfulla mot de mörka grenarna och ljuset från gatlyktan. Allt är stilla, mörkt och tyst.

Jag får känslan av att ifall jag stannar, ifall jag inte går direkt upp med maten till fågelmatsbehållarna, ifall jag inte passerar äppelträdet nu genast, så kommer något hemskt att hända. De kommer attackera mig. Jag kommer att bli hackad till döds, få ögonen utstuckna, jag kommer att falla ihop i en hög medan jag skyddar min kropp mot vassa näbbar och slående vingar, sedan sakta bli översnöad och bortglömd, hittad först någon gång i vår. Allt för att jag inte var snabb nog att servera fågelfrukost.

Och i nästa sekund flyger alla koltrastar förskräckt iväg när en granne går förbi på trottoaren med sin hund på morgonpromenad. Så mycket för skräckinjagande, dödsbringande, hackande fåglar.

Så jag fortsätter upp till matningen, serverar hela menyn och går tillbaka in.

En stund senare har det ljusnat tillräckligt för att jag ska se hur marken under fågelmatningen är täckt av glada koltrastar som förnöjt skrockar medan de pickar i sig frön. Långt ifrån bilden av livsfarliga Hitchcock-fåglar.

Ja jösses.

Här brukar de sitta. Tysta, mörka, farliga koltrastar. Bevakar varje steg jag tar.
Annons
Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Tysta, mörka, hotfulla

  1. Anki skriver:

    Vilken dramatik! Lästes med skräckblandad förtjusning! 😱🙂

    Gillad av 2 personer

  2. Eva skriver:

    Du är en stor fågelvän, Gunilla. Du har verkligen talang för att göra blogginlägg. Lite ångestladdat väl!? Fullt förståeligt i dessa tider.

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.