Den flitiga garagemusen

Han hade ju varit flitig, den där lilla garagemusen. Eller om det var en hon. Oavsett kön så hade den tagit tillfället i akt, när den nu ramlade över en sån skattgömma som en påse fågeljordnötter.

Han hade inte bara gnagt hål i jordnötspåsen och ätit en del. När jag tittade närmare efter insåg jag att nästan hälften av jordnötterna i påsen var borta. Inte kunde han väl ha satt i sig alla dem?

Nä. Det hade han inte. Han hade gömt undan jordnötterna till bistrare tider. På ett i hans tycke säkert väldigt smart ställe. I våra skor.

Inte mindre än elva dojor var fyllda med jordnötter. Bara längst fram i tådelen, så att de inte riktigt syntes. Desto mer överraskad blev man när man skulle ta på sig skorna.

Mina vinterkängor – med några deciliter jordnötter.

Han hade börjat med alla våra vinterkängor och fortsatt med vandringskängorna. När alla kängor var fulla hade han gått över till några av de arbetsskor jag använder i trädgårdsarbetet – men bara högerskorna. Intressant.

Det var nog 1-2 dl jordnötter i varje sko. Något mer i makens som ju är större. När vi hade tömt ut alla nötter ur alla elva skorna ställde jag den halvfulla burken på hushållsvågen, nyfiken på hur mycket den lilla musen lyckat samla ihop.

1,5 kg jordnötter. Jösses. Det är ungefär trettiosju gånger dess egen vikt (en husmus väger ungefär 40 gram)! Jag måste säga att jag är imponerad. Vilken flit. Att förflytta så många nötter utan något att bära i. Hur hade han ens burit sig åt? Och på bara två-tre veckor (vilket jag vet eftersom vi hade med oss några av vinterskorna på Bollnäsresan i mellandagarna så de har alltså blivit nötfyllda efter det)? Vilken flit, som sagt.

Garagemusens hopsamlade jordnöts-stash – 1,5 kg jordnötter

Möss kan ju som bekant orsaka rätt stor skada så vi gjorde en inventeringsrunda i garaget. Som tur var, var det hela en lindrig historia. Det verkade bara ha varit en enda garagemus. Vi hittade bara fyra små bon/sovplatser, utan spår av ungar – i mina trädgårdshandskar, i ena resväskan, i en hink med kasserade ventilationsfilter och inuti en överbliven bit avloppsrör. I samtliga dessa bon hade han samlat ihop en matreserv bestående av några jordnötter, rätt många russin (ja, han hade hittat och tuggat sönder även påsarna med fågelrussin) och – rosa fleece. Japp, den fleecejacka jag brukar ha när jag jobbar i trädgården var tydligen bra bäddmaterial. Det var mer hål än jacka kvar på kroken, så att säga.

Man får ju skratta åt det hela. Lite kul är det ändå. Och jag tyckte nästan lite synd om den lille musen. Här har han hittat världens stash med både nötter, fågelfrön och russin, och så blir han utkastad när han blir påkommen på grund av oförsiktig jordnötshantering.

Husmus.
Foto: https://skadedjursbutiken.se/husmus-ultimata-guiden-2021/

Nåväl. Den lilla gynnaren är nu avhyst, hålet är tätat, garaget städat och fågelmaten inflyttad till tvättstugan. Och vårt garage är – förhoppningsvis – säkrat för fler musbesök. Jag har gärna mina skor i fred i fortsättningen…

Detta inlägg publicerades i Gnagare, Roligheter och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Den flitiga garagemusen

 1. Jag känner igen det, ett år hade Kent hittat sin gummistövel halv med solrosfrön. Jag hade samma år ställt in 10 stora sopsäckar med jord och de hade fullt av gångar och fullt ned solrosfrön. Den sommaren fick jag solrosskott som växte upp överallt, hur mycket jag än hade försökt plocka bort dem innan jag hällde jorden I pallkragar och land. Mina möss hade också hittat sköna tyger att boa med, riktigt finfördelat. De är smarta de små liven, men de vill väl bara ha ett så bra liv som möjligt. Numer förvarar vi inget ätbart för små möss i garaget och nu ser vi inte till några spår av möss längre.

  Gillad av 1 person

 2. melkerlarsson skriver:

  Dom kan dom små liven

  Gillad av 1 person

 3. Eva skriver:

  Helt otroligt. Hur kunde han samla ihop så mycket och så snabbt? Och varför högerdojorna? Här har vi haft hjärtligt roligt åt inlägget. Lever musen än, tro?

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Ja visst blir man imponerad? Och varför just högerdojorna, precis? Frågor vi aldrig får veta svaret på.
   Nej, tyvärr, den lilla musen gick i fällan, lockad av en bit ost. Det var omöjligt att försöka fånga den levande bland alla prång och allt bråte i garaget. Även om vi försökte. Men det blev åtminstone den mest humana och dyraste musfällan vi kunde hitta för att den skulle slippa lida. Usch. 😦

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.