Hjärtlig uppgift

Det finns en syssla jag alltid gör vid alla hjärtans dag varje år. Särskilt romantisk är den väl inte. Men likväl ska den göras. Det är då det är dags att städa ur fågelholkarna.

Varför just alla hjärtans dag? Tja. Egentligen funkar vilken dag som helst på vårvintern. Men alla hjärtans dag är ju lätt att komma ihåg. Att man väljer just vårvintern beror på att 1) då har alla eventuella kvarvarande fågelloppor i boet dött under vintern och 2) fåglarna har ännu inte hunnit starta upp årets häckning.

I år var jag något sen. Det var först i lördags, den artonde februari, som jag fick tummen ur. Jag släpade ut stegen, skruvmejseln, handskarna och soppåsen och gick ut på saneringsrunda. Fyra holkar har vi, och alla fyra skulle rensas på gammalt bomaterial och eventuella döda ägg och fågelungar. (Fåglarna är inte kräsna, de bygger bara nytt ovanpå, men med tiden blir bobalen lätt för hög vilket gör att rovfåglar lätt kan komma åt ägg och ungar. Därför är det viktigt att städa bort det gamla.)

En av fågelholkarna. En bit björk i en bit gran.

I år gick det lätt. Inte en enda av holkarna hade använts. Det låg bara lite moss- och barrsmulor på botten. Som gick snabbt att städa bort.

Det var ju i och för sig skönt att städningen gick fort. Men man kan ju undra varför våra holkar hade blivit ratade? Vad var det som var fel? Var det läget? Färgen? Standarden? Bolånen?

Kanske att jag får flytta några av holkarna till andra träd och se om det ger bättre tur med fågelgrannar. Eller så får jag bara acceptera att jag inte har någon framtid som byggherre i småfågelsbostadsbranschen.

Annons
Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Hjärtlig uppgift

 1. Konstigt att ingen bott i någon holk.

  Gillad av 1 person

 2. Eva skriver:

  Det är bra att ha sådana där bestämda datum för när vissa saker ska göras. Men vad märkligt att du av alla människor inte har några holkgäster. Det enda jag vet om sådant är att de fåglarna vill ha morgonljus och att holkar bör sitta så det får morgon sol. Men det är självklart att du vet detta.
  Har du tagit bilden på headern? Den är så fin!

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Hm, nej det där med morgonljus visste jag inte – och det har inte holkarna. De sitter i skugga. Det kanske är det som är felet? För mörkt. Där ser man. Jag tänkte bara på att de inte skulle sitta i gassande sol och söderläge….
   Du menar headern på svanarna? Det är nog maken som tagit bilden, när vi var vid sjön Tysslingen i mars 2016. Tack! 🙂

   Gilla

 3. Har det bott några i dem tidigare år? Är det nya holkar? Är det för små hål?

  Gillad av 1 person

 4. Gunilla skriver:

  Två av dem är rätt nya, detta var andra säsongen de satt uppe. Den tredje har haft bo åtminstone en gång. Men jag tror de hänger för mörkt, inne i skogen. Den som använts hänger tvärtom nog för varmt, det blir för soligt på eftermiddagen. Jag får nog fundera om kring placering helt enkelt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.