Pollinatörsvänliga växter innehåller giftiga bekämpningsmedel

Vad jag blir trött på sånt här.

Jag läste på Natursidan att Naturskyddsföreningen i Helsingborg upptäckt att vanliga trädgårdsväxter innehåller många olika bekämpningsmedel.  Trädgårdsägare luras att köpa växter som är märkta med ”bivänlig” och plantskolorna/återförsäljarna har troligen i många fall lurats att köpa in plantor som innehåller mer gifter än de trott. Och de stackars pollinatörerna luras att besöka växter som är giftiga, rentav dödliga, för dem.

Här tror man att man gör en insats för pollinatörerna i sin trädgård. Och så kanske man istället ovetandes råkar ta livet av dem. Jag. Blir. Så. Arg!

Det blir till att tänka om kring hur jag ska tänka kring sommarens perenninköp. Antingen försöka hitta certifierade plantor av någon lokal, ekologisk odlare. Kanske be odlingsduktiga grannar snällt om sticklingar från deras fleråriga, säkra perenner. Eller försöka driva upp från frön. Till Blomsterlandet eller Bauhaus vågar jag inte gå.

För som Erik Hansson, redaktör för Natursidan skriver:
”Tills vidare blir det svårt att rekommendera att köpa ocertifierade plantor i butik. Du har ingen aning om vilka gifter du sprider i din trädgård och hur de påverkar pollinatörer och andra insekter.”

Som sagt. Vad trött man blir.

Jordhumla på min egenuppdrivna, garanterat bekämpningsmedelsfria rödklint.
Annons
Detta inlägg publicerades i Humlor, Insekter, trädgård, Växter och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Pollinatörsvänliga växter innehåller giftiga bekämpningsmedel

 1. Jag kommer ih¨åg hur arg och besviken jag blev första gången jag insåg att de fina vårlökarna jag planterat var genomdränkta med diverse kemikalier som naturligtvis också fanns i blommorna.
  Försöket att bara handla från den lokala charmiga handelsträdgården gick inte heller så bra. De köper in från stora leverantörer. Det finns tydligen inte tillräckligt många små producenter.
  Vill du ge dig på att dra upp växter från frö kan jag tipsa om Sällskapet Blomstervännerna. De har också en monter på Nordiska Trädgårdar där man kan hitta massor med roliga fröer insamlade från olika privatpersoners trädgårdar.
  Ägnar man sig åt sådan subversiv verksamhet som att samla in och dela med sig av frön slår man också ett slag för småskalighet och självförsörjning. Och det är ekopunk!

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Ja nu förstår jag bättre din vurm för att byta fröer och växter med andra privatpersoner. Jag var steget efter i insikten om kemikalierna.
   Tyvärr är jag kass på att dra upp växter från frö, men om jag ger mig på det tackar jag vördsamt för tipset om Blomstervännerna. Jag har ju om inte annat ett gäng aklejafrön att dela med mig av.
   Vårlökarna blir ju ett annat problem….. suck.

   Gillad av 1 person

   • Ekolökar är bästa alternativet om man bara kan hitta en bra butik med stort sortiment. Det svider i plånboken men hellre det än servera gift. (Och ja, jag är tyvärr inkonsekvent och köper ”vanliga” lökar också. Suck!)

    Gillad av 1 person

 2. Fy vad arg man blir.

  Gillad av 1 person

 3. Eva skriver:

  Det där var inte roligt att höra!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.