Så där ja

Ingen kan väl ha missat snösmockan som drabbade landet i förra veckan. Här hemma blev det ett par decimeter snö. Efter sommartidsomställning och allt. Man blir som trött.

För egen del var det väl egentligen inte så farligt. Mest trist att behöva släpa fram snöskyffeln och ställa in min nedsnöade cykel i förrådet igen. Men för fåglarna var konsekvenserna värre. Med massor av snö och flera minusgrader eskalerade behovet av käk omgående.

Så här såg det ut vid pilträdsmatningen i onsdags.

Trångt vid fågelmatningen

I det kraftiga snöfallet hade det samlats nästan 30 koltrastar, ett gäng björktrastar, de sedvanliga mesarna – men framförallt ett par arma bofinkar som just anlänt. Jag tyckte lite synd om just bofinkarna, faktiskt. Snacka om att bli överraskad. Vad hände med våren, liksom? Och inte äter de ur fröautomaterna heller. Det blev några extra nävar frön på marken till dem. I hopp om att koltrastarna skulle vara givmilda och inkluderande. Det var de inte.

Det var ju tur att jag arbetade hemifrån dessa dagar. Jag fick fylla på matningen flera gånger om dagen. Totalt gick det nog åt 15 kg solrosfrön – på en knapp vecka.

Men med helgen kom solen och plusgraderna. Våren avancerade igen. Snön smälte. Värmen steg. Fåglarna behövde inte längre fylla magen med frön varje vaken minut utan kunde ta sig tid att sitta och sjunga en stump eller fem.

Och mina krokusar, pärlhyacinter och irisar tinade sakta fram igen ur krukan på förstukvisten.

Sådärja. Våren är tillbaka. Det tackar vi för.

Annons
Detta inlägg publicerades i Fåglar, trädgård, Växter och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Så där ja

  1. Eva skriver:

    Jag tror fåglarna älskar dig som försåg dem med mat denna svåra tid.

    Gillad av 1 person

  2. Nu hoppas vi på vår på riktigt, all den här sista snön var verkligen onödig och stackars alla vårfåglar, vi matade för fullt också.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.