En vacker högsommardag 2007 satt jag på mina föräldrars veranda och njöt av solen. Strax intill mig stod en snöbärsbuske, full med blommor. När jag kastade en blick dit fick jag se ett helt gäng humlor som surrade runt bland blommorna. När jag tittade närmare såg jag att de såg olika ut. Olika stora och med olika färger. Det här var ju intressant. Det såg ju ut att vara olika arter. Kunde det vara möjligt?
Det blev en lång eftermiddag vid snöbärsbusken, och startskottet på mitt intresse att lära mig mer om Sveriges humlearter. Det projektet pågår fortfarande. Tillsammans med flera andra.
För det är ju så mycket roligare när man vet vad det är man tittar på. Vilket djur eller vilken växt är det jag fått syn på?
Den här bloggen startades upp i augusti 2014, men den är egentligen en fortsättning på tre tidigare mejlbloggar: Veckans humla, Veckans groda och Veckans fågel. Den första, Veckans humla, uppstod i juli 2008 på önskemål av vänner som blev nyfikna på min fascination för humlor och ville veta mer. När humlorna tog slut blev det istället grodor, paddor, ormar och ödlor som vi lärde oss mer om, och sedan gav vi oss i kast med fåglar. Med tiden, och efter önskemål från läsarna, började dessa mejl att mindre och mindre fokusera på veckans art och istället mer och mer innehålla beskrivningar av mina egna upplevelser och iakttagelser. Till slut blev det mer naturligt att flytta över det hela till en regelrätt blogg.
Syftet med den här bloggen är inte att vara vetenskaplig eller korrekt ur den akademiska biologiska världens synvinkel, genom att ange alla artnamn korrekt och utan tvivel. Det kan jag inte. Syftet är istället att berätta om mina upplevelser, iakttagelser och funderingar i naturens fantastiska värld, på ett förhoppningsvis underhållande och emellanåt kanske upplysande sätt.
Hoppas ni får lika roligt när ni läser som jag har när jag skriver. Mycket nöje.
Vad roligt! Grattis till en fin blogg! Så mycket det finns att lära sig…
GillaGilla