Uppstart

Datum: 18 januari 2013 
Ämne: Dags för en ny veckans?

Hej vänner!

Hoppas allt är väl med er denna kalla men soliga januarifredag. Trots att det är en hel vecka kvar till årets förmodligen mest efterlängtade löneutbetalning kan man ändå inte låta bli att bli lite ljusare till sinnes: det är fredag, det är sol, det blir ljusare för varje dag och utsikterna till vinterfriluftsliv (för den som gillar det) i helgen tycks vara goda.

I somras avslutade vi ju Veckans groda, den fristående uppföljaren till Veckans humla. Efter detta senaste projekt var jag – ja, faktiskt lite less på Veckans-projektet. Kändes som mycket nedlagd tid och jobb som inte gav lika mycket tillbaka som det första humleprojektet. Det kan delvis bero på att jag inte brann lika mycket för grodor & co som för humlor, eller för att jag gjorde det hela alltför uppstrukturerat och organiserat och vetenskapligt i jämförelse med humlorna. Hur som helst infann sig inte samma spontana känsla som med humlorna, och det var rätt skönt när projektet avslutades.

Så jag bestämde mig därför för att det nu fick vara nog. Kanske för gott.

Sådetså!

Jaha, det höll i drygt ett halvår, då. Trots min bestämda övertygelse så blev det ju alldeles för tomt utan. Dels saknar jag själva kunskapsinhämtningen, dels själva kontakten med er på sändlistan över ett ämne helt frikopplat från jobbet, och dels har flera av er frågat efter en fortsättning och rentav kommit med förslag på teman. Så efter att benhårt ha nekat har jag nu, efter några månaders vägande för och emot, kommit till ett ofrånkomligt beslut: tillvaron kräver en ny ”Veckans”. Men enklare, utan alltför mycket planerande och krav på total redovisning  – bara artkunskap på ett enkelt och roligt sätt för att pigga upp arbetsveckan.

Som ni kanske minns så finns det två regler vad gäller val av tema för ”Veckans”:

  1. Det ska vara arter vi har möjlighet att stöta på ute i den svenska naturen
  2. Det ska vara en djurgrupp som jag själv är intresserad av att lära mig mer om
  3. … och så finns det väl på sätt och vis faktiskt en tredje regel, åtminstone enligt några av er – det ska vara FLUFF, för att citera Ebba. Denna regel tillkom efter utflykten till grodor & co – och jag erkänner att jag har en viss förståelse för det.

Så, i enlighet med ovanstående regler har jag bestämt mig för att nästa tema blir fåglar. Närmare bestämt tättingar. Åtminstone till att börja med. Vi får se vad jag hittar för upplägg. Lite mer spontant skulle det ju vara.

(Ett är säkert: jag tänker inte göra anspråk på att redovisa samtliga Sveriges fåglar, då får vi hålla på länge länge….)

Och så ett ord till er nytillkomna som, om ni orkat läsa ända hit, förmodligen inte har en aning om vad det här är för något.  Fråga gärna mig eller någon av de andra på sändlistan för att få hela bakgrunden till ”Veckans”-konceptet och varför man är med i det. Eller bara häng med så klarnar det så småningom.

Första Veckans fågel kommer i nästa vecka. Till dess, trevlig helg!

/Gunilla

fågelmiddag fågel casual friday

Annons