Vad som växer – eller inte – och vad man gör åt det

Efter en dryg vecka i Norrland rullade vi på lördagskvällen in på uppfarten hemma, reströtta men nöjda över att vara hemma. Vi lastade ur bilen och tog sedan ett varv runt tomten för att se vad som hänt under vår frånvaro. Maken fokuserade på eventuella inbrottsförsök, hundbajs från grannhundarna på gräsmattan eller annan åverkan. Själv var jag mer nyfiken på statusen på trädgårdens växtlighet. Vad hade växt, vad hade inte växt? Hade allt dött i torkan? Var det något som fortfarande levde?

Efter att ha fullgjort ett varv runt huset kunde jag konstatera följande:

 1. Vår blomvakt hade gjort ett ypperligt jobb. Växterna mådde bättre nu än när vi åkte. Uppenbarligen behöver jag bättra mig och vattna oftare. Jahapp.
 2. Den ena salvian hade blommat över, till både min och humlornas besvikelse. (De hade i alla fall glädje av den en vecka till, till skillnad från mig.) Men detta elände vägdes i viss mån upp av att jag nu har blomknoppar på mina frösådda oxtungor. Hurra! Återigen, tack kära blomvakt.
 3. Vår markberedda och nysådda baksida var nu grön. Tyvärr inte av spirande, tätt gräs, som tanken var. För all del, vissa områden var gräsbevuxna. Fläckvis. Men den största grönskan stod ogräset för. Jahapp.
 4. Den ofrivilliga ängen nummer två hade slagit ut. De där fröna jag kastade ut i våras i en jordhög, som uppstod när vi skottade undan den överblivna jorden från framsidans gräsmatta, hade grott och frodats. Uppenbarligen var jag nu med mandelblom, vallmo, mer jäkla blåklint, någon oidentifierad lila klinthistoria och – jag skrattade faktiskt – inte mindre än 8 gurkörtsplantor. Uppenbarligen innehöll fröblandningen jag spritt ut (innehållsförteckning saknades) även gurkörtsfrön. Här hade jag bevakat min kruka med gurkört som en hök och tvingat blomvakten på heder och samvete att sköta krukan som sitt eget barn, för att inte humlorna skulle svälta. Och så växer det upp dubbelt så många gurkörtsplantor ett stenkast bort, helt utan tillsyn i form av vattning. Jahapp.
 5. Växt nummer fem hade gjort entré i den ofrivilliga ängen nummer ett. En ljuslila klint av något slag, lite vid sidan om de övriga ängsblommorna. Ute i gruset. Ljusare än klinten i äng nummer två. Ingen ensam stängel utan en stor tuva med maffiga nyutslagna blommor – fulla av humlor. Enligt min flora, om jag nu tolkar den rätt, är det tydligen rödklint. Självsådd och självunderhållen. Jag som hade trott det var ogräs och inte gjort ett dugg. Förutom att klippa ner det mesta av den eftersom stänglarna var i vägen för trädgårdsgången. Och så var det i själva verket ängsblommor. Som humlorna gillar. Jahapp.

Det är väl som det brukar med trädgårdar. Man kan ha planer och man kan pyssla, men i slutänden har man inget som helst att säga till om i alla fall. Det är växterna som bestämmer. Men det känns lite befriande, måste jag säga. Kasta ut lite frön, låta regnet göra resten och istället slå sig ner i solen med en kaffe under tiden. Det kan jag nog stå ut med.

Annons
Detta inlägg publicerades i Humlor, Växter och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vad som växer – eller inte – och vad man gör åt det

 1. Brittmarie skriver:

  Funderar på att gerillaså lite ängsblommor i den kommunala slänten som är utsikten från min balkong.

  Gilla

 2. Anki skriver:

  Dina avslutande ord är såå sanna! Det är så det är – växterna bestämmer hur det blir – det är de som har makten … tillsammans med hur regnskurarna behagar fälla sina droppar 🙂 Den okända klinten är nog bara en vanlig blåklint – de kan vara i andra färger än just blå 🙂

  Gilla

 3. Gunilla skriver:

  Befriande när man inser det. Och aha – så kan det vara, vanlig blåklint. Nå, jag klagar inte. Ju fler färger desto bättre. 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.