Babysnäcka

Den här lilla gynnaren sprang jag på vid min senaste motionsrunda. Ja, inte bokstavligen då. I så fall vore den mos. Och det vore ju synd. Men den tilldrog sig min uppmärksamhet där den kämpade sig fram genom ängsgräset på löparstigen med anmärkningsvärt bra hastighet, faktiskt. Inte bara för att det är en vinbergssnäcka, som ju inte brukar röra sig särskilt fort, utan för att det var en minivariant. En baby-snäcka.

20150729_babysnackaDet framgår inte så värst bra av fotot hur liten den är. Möjligen kan ni jämföra med grässtråna som den kravlar sig över. För den här rackaren var bara ca 2 cm. Relativt nykläckt, alltså. Och mycket ivrig på att utforska världen. Den lät sig inte störas varken av mina fötter eller min närgångna mobilkamera.

Hur blir det nya ungar av vinbergssnäckor, undrar ni kanske. Via ägg. Vinbergssnäckor är hermafroditer, dvs tvåkönade, men parning krävs för att det ska kunna bli någon vettig äggläggning. Ur äggen kläcks färdiga små snäckor med skal och allt. Som sen blir ivriga unga äventyrare som den på bilden. Ni kan kolla på Wikipedia för att lära er mer om vinbergssnäckan.

Ätliga är de också, har jag hört. Men det skulle aldrig falla mig in att prova. Däremot överväger jag ett annat råd: man kan plantera in en liten population av vinbergssnäckor på sin tomt för att låta dem konkurrera ut mördarsniglarna. Det var ett mycket tilltalande idé. Förutsatt att det fungerar. Och att inte resultatet blir uppätna grödor i vilket fall.  Vinbergssnäckor kan vara rätt glupska de också.

Detta inlägg publicerades i Snäckor och sniglar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.