Tistlar är populära

Som jag skrev tidigare har vi ett gäng tistlar växande i diket. Jag låter dem stå kvar eftersom det är många fjärilar och humlor som besöker dem. Vill man ha en levande trädgård får man ge avkall på vissa saker, som till exempel att låta ogräset frodas på vissa ställen. Oavsett ilskna blickar från grannar.

Humlor och fjärilar, ja. En och annan blomfluga. Andra oidentifierade flygande insekter. Helt ok. Vad som inte är ok är mängden getingar som hänger i tistlarna hela dagarna.

20160729_getingartistlar1Getingar är ovälkomna och rätt så otrevliga köttätare. Jag har med egna ögon sett en geting effektivt skära ut en bit av skinkan på min smörgås och sedan flyga iväg med den. Kvar satt jag med ett hål i pålägget.

Så kött, alltså. Så varför hänger de då i blommor? Maken och jag ställde oss att studera dem för att få klarhet i frågan. (Står man bara still får man vara ifred, även om det är obehagligt.) Och det verkar som om de suger ut någon slags vätska ur blommorna och blomstänglarna. Kan det vara en söt vätska de vill åt? För visst hände det att man fick getingar i saften när man var liten, när jag tänker efter? Det är det enda jag kan tänka mig, att det är något sött som är orsaken. Någon annan som vet?

I vilket fall är tistlarnas tid i mitt dike räknad. För fjärilarna och humlorna är inte jätteförtjusta över sitt lunchsällskap och väljer nu andra matställen. Och enbart getingar är jag inte så intresserad av att utfodra.

Annons
Detta inlägg publicerades i Insekter, Växter och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.