Ogynnsamma förhållanden för en fågelmatare

Den här senhösten har verkligen inte varit gynnsam för oss fågelmatare. Vädrets ständiga växlingar bidrar inte till att förhöja matens kvalitet, om jag säger så.

Först blir det kallt och man skuttar raskt ut och fyller på allt som de små befjädrade vännerna kan behöva: hackade talgbollar, fräscha nötter, skalade solrosfrön. Dagen efter blir det plusgrader igen. Kylan försvann och matgästerna med den. Kvar ligger maten och soggar till sig i det fuktiga, grådisiga vädret. Och därefter blir det – naturligtvis – köldgrader igen och all den där tillsoggade, halvt upplösta maten fryser till och blir fullkomligt oätlig för alla utom hackspettar.

Hackade, numera upplösta och sönderfallande talgbollar

Suck. Det man får göra är att invänta nästa tillfälle med plusgrader och då ge sig ut och krafsa bort, slå loss och peta ner gamla upplösta talgbollar, hopklibbade skumgummijordnötter och uppsvällda frön. De sistnämnda har i alla fall slutat gro i fröbehållarna sen värmen försvann. Alltid något att vara tacksam för.

Igår gjorde jag en ny sanering av matplatserna, till glädje för ekorrar och rådjur som fick sig ett skrovmål av utvräkt gammal fågelmat. Det var tur. För i morse var det nollgradigt igen med ett lätt snöfall, Luciadagen till ära. Och med snön och kylan kom både koltrastarna och talgoxarna, glatt runthoppandes och försåg sig med frukost. Halleluja. En fågelmatning som den är avsedd att vara.

Vi får se vad morgondagen bjuder på för väder. Om trenden följs blir det väl plusgrader igen med nya soggiga matupplevelser som följd.

Plötsligt förstår jag varför det går så mycket pengar till fågelmat. Oavsett väder.

Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Ogynnsamma förhållanden för en fågelmatare

  1. Gun Malmqvist skriver:

    Så sant, här fick även jag kasta ut ” sunkiga ” jordnötter och fylla på med nya. Det är klart att det blir dyrt🌨🌧⛄️

    Gillad av 1 person

  2. Roffe skriver:

    Ja tyvärr är det så i Stockholmsområdet, hittills har dock fåglarna haft mycket föda i träden som inte varit snötäckta. Nu hoppas jag att kylan ligger kvar då blir det lättare med matningarna och fåglarna behöver mer hjälp.

    Gillad av 1 person

  3. Här går all mat åt, den hinner inte bli förstörd.

    Gillad av 1 person

  4. Eva skriver:

    Vår fågelmat är inte heller populär längre. Får rensa och göra rent i morgon igen!

    Gillad av 1 person

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.