Strandnära med ogenerat läge

Varje år fascineras jag av hur solitärbihonorna gräver sina små runda bohål i trädgården. Med sina små tunna insektsben lyckas de skapa perfekta små hållbara hål till sina ägg. Otroligt.

Och trots att jag släpat hem flera säckar med sandlådesand och hällt ut i långa vallar längs med berghällar och stenar för att skapa bästa möjliga förutsättningar för små bibon, blir mina sandhögar varje år ratade. Till förmån för mycket mer svårbearbetad jord och lera på helt andra ställen. Jag är uppenbarligen diskvalificerad som byggherre.

Men om man betänker läget de väljer kan man ju till viss del förstå varför. Här till exempel har vi en radhuslänga om fyra bostäder i soligt, ogenerat läge.

Fyra hål – fyra bostäder

Och eftersom jag fyllt upp ett bibad (ett fat med vatten och stenar där insekter kan dricka säkert) och ställt en bit därifrån har radhuslängan dessutom ett så kallat strandnära läge.

De fyra bostäderna inringade i rött. Nära natur och bad.

Bättre kan det ju inte bli. Strandnära med ogenerat läge. Bra val av bihonorna. Och mina sandvallar kan kanske istället bli en bra miljö för torrälskande växter som pollinatörerna gillar. Kärleksört till exempel. Jag får väl prova.

Den som vill veta mer om solitärbin kan läsa här.

Annons
Detta inlägg publicerades i Insekter, trädgård, Vatten och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.