Tung svamp

I lördags hade vi fälttävling i skytteföreningen. Den första stationen innebar skjutning på 50 meter ute på stora gräsmattan. Jag hade tur och träffade bättre än jag trodde. Medan jag väntade på att mitt resultat skulle protokollföras fick jag ännu mer tur. Min blick föll nämligen på något i gräsmattan.

Ett bestånd finfina ängschampinjoner.

Ingen annan verkade intresserad. Inte så märkligt kanske, med tanke på att 1) fokus för de flesta var på själva skyttet och tävlingen, inte på svamp och 2) mina kära klubbkamrater knappt kan skilja en flugsvamp från en kantarell. Men då fick jag å andra sidan heller ingen konkurrens om mina champinjoner.

När tävlingens alla 6 stationer var avklarade, vinnaren var korad (nej det var inte jag) och deltagarna samlades runt grillen och lunchkorvarna, återvände jag till mitt lilla champinjonbestånd. Dags för skörd.

Det blev en handfull. Lagom till kvällens middag. Nöjd återvände jag till de övriga och visade stolt upp min svamplycka.

– Ska man verkligen äta vita svampar? frågade någon. Det kan ju vara flugsvamp?
Se där, här var visst någon som tycktes ha en viss kunskap om svampar ändå.
– Man ska inte äta vita svampar med vita skivor, svarade jag. Men det här är vita svampar med bruna skivor. Dvs champinjoner. Dem kan man äta.
– Fast…. började maken, som anslutit sig till konversationen. Det kanske inte är så lämpligt ändå.
– Hur menar du då? frågade jag.
– Champinjoner är väl rätt bra på att suga upp tungmetaller ur marken?
– Ja, det är de, svarade jag, rekapitulerande kunskapen från svampboken. Man ska helst inte plocka champinjoner nära bilvägar eftersom de lätt tar upp kadmium och …. bly…

Japp. Jag hörde det själv. Gubbarna behövde inte förtydliga. Här stod jag och var stolt över mina svampkunskaper och så missade jag nästan det uppenbara. Gissa vilken metall det finns gott om på en skjutbana? Just det. Bly. Så att plocka champinjoner på en skjutbana kanske inte var det klipskaste beslutet.

Men jag tänker så här. Dels växte dessa svampar trots allt en bit ifrån kulfånget. Och dels fyller ju kulfånget just den funktionen – att kapsla in blykulorna så de inte skadar miljön. Dessutom växer champinjoner rätt fort och hinner inte ta upp särskilt mycket (säger en del svampälskare).

Jag tog risken och tillagade mina ängschampinjoner till kvällens middag. De smakade bra och jag lever bevisligen fortfarande. Inte heller har jag blivit självlysande eller tyngre (åtminstone inte av tungmetall).

Men nästa gång kanske jag trots allt låter svamparna stå kvar. Dumt att utmana ödet.

Annons
Detta inlägg publicerades i Jakt och skytte, Svamp och märktes , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Tung svamp

 1. Eva skriver:

  Du kan verkligen förvåna en Gunilla. Så du skjuter också? Bara för kul eller är du jägare kanske? Har dock svårt tänka mig dig skjuta ett djur.
  Jobbigt med alla expertsynpunkter på champinjonerna. Härligt att du ignorerade dom och tog svampen till middagen i alla fall. Förstår att de smakade bra!

  Gillad av 1 person

 2. Jag håller med Eva i allt och jag hoppas innerligt att du inte är jägare, men det tror jag inte för då skulle du nog ha skrivit något om det. Gott med färska champinjoner.

  Gillad av 1 person

  • Gunilla skriver:

   Att vara jägare handlar ju inte om att skjuta djur bara för att, utan det är väldigt mycket naturvårdande insatser.
   Men nej, jägare är jag inte, bara hobbyskytte på måltavlor. 🙂

   Gilla

   • 👍😊 Men många jägare ser det som ett nöje och att spara pengar genom att fylla frysen med kött. Jag har inga bra erfarenheter av jägare och jag äter inte kött.
    Men hobbyskytte kan nog vara roligt.

    Gilla

 3. Anki skriver:

  Härligt med champinjonskörden! Ängschampinjonen tillhör inte gruppen gulnande champinjoner (snöbollschampinjoner t.ex.) som tar upp kadmium, så det behöver du inte oroa dig för … hur det är med bly vet jag inte, men vad jag läst har det varit bly från bensinångor som hamnar på svamparna som skulle kunna vara ohälsosamt … men nu är ju bensinen blyfri – och det är ju bra 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.