Bättring, personalen

Okej, jag lovar att bättra mig. Eftersom straffet alltid kommer omgående.

I torsdags kväll orkade jag bara inte gå ut i mörkret och lägga ut fågelmat. Och i fredags morse hann jag inte innan det var dags att hasta iväg till bussen vid 05.30. Följden blev att fåglarna alltså var utan de sedvanliga godsakerna under fredagen. Det vill säga russinen, äpplena, den sönderhackade talgbollen, osttärningarna och margarinklumparna. Men övrig mat fanns förstås att tillgå: jordnötter och frön i sina behållare samt kokosnöten i trädet bredvid. Det var alltså inte tomt på mat. Detta vill jag understryka.

För det spelade tydligen ingen roll. När jag masade mig ut för dagens utfodring vid niotiden imorse, denna lediga lördag, hängde nämligen jordnötsröret på trekvart i bara ena hållaren och var inte ens halvfullt. Massor med nötter borta på väldigt kort tid, alltså. Jag räknade snabbt ut vad som hänt. Hackspettarna hade surnat till. I brist på sina margarinklumpar hade de kastat sig över nötbehållaren för att hacka loss den begärliga födan. Nötbehållaren är ingalunda gjord för den ansenliga tyngd en individ av arten större hackspett utgör. Den hade kommit i svängning, näst intill lossnat och i samma veva tömt ut större delen av sitt innehåll.

Nåja. Det kunde ha varit värre. Förra gången låg röret tomt på marken. Fast då hade de haft hjälp av rådjuren också.

Hur som helst fyllde jag upp, fyllde på och hällde ut diverse foder för att tillfredsställa samtliga. Och bad om ursäkt för den som händelsevis råkade lyssna, lovandes att inte slarva med mina åtaganden fler gånger. Och innan jag ens återvänt till förstutrappen var matningen full av koltrastar, skator, talgoxar, hackspettar och blåmesar igen. Jag vet inte om de försökte framföra budskapet att de varit nära svältdöden på grund av min försummelse. Det budskapet håller jag för osannolikt, givet att vi är många som matar häromkring. Men om jag genom att hålla tiderna slipper vandalism på behållarna kan jag väl gå med på det.

Ja, jösses.

160529_hackspett
Hackspett som vandaliserar fröbehållare

Annons
Detta inlägg publicerades i Fåglar och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.